sunnuntai 6. kesäkuuta 2010

Illalliselämys ja tarkennus edelliseen reseptiin

Eilen minulla oli ilo nauttia illallista kahden espanjalaisen vaihto-oppilaan, P:n ja J:n, kanssa. J tuli meille laittamaan ruokaa seitsemän aikaan ja pari tuntia siinä menikin rattoisasti, kun auttelin ja seurasin "mestaria" työssä. Tuloksena oli ajiolia, espanjalaista valkosipulimajoneesia sekä iso pannullinen sitä aitoa pisto manchegoa.

Tarkkasilmäinen on saattanutkin jo huomata, että edellisen reseptin nimestä on kadonnut manchego -loppuosa. Tämä muutos taas aiheutti hauskan sanaleikin, jonka hieman, öhöm, häiritsevistä mielleyhtymistä johtuen lisäsin reseptin nimeen tuon tarkentavan määreen, joka kertoo, minkä olennon munaa ruuassa käytetään ainesosana. ;D Mutta asiaan: miksi muutin reseptin nimeä? Eilen ruokaa laittaessa kävi ilmi, että pisto on yleinen ruokalaji lähes kaikissa osissa Espanjaa ja että jokaisella alueella on siitä oma versionsa. Manchalainen pisto on ehkäpä se kuuluisin, ja siinä ainesosina käytetään nimenomaan tomaattia ja paprikaa. Ei siis kesäkurpitsoja tai munakoisoja pisto manchegoon. Siispä oma pikaversioni on vain pelkkä pisto, tai ehkä sille pitäisi antaa nimeksi pisto finlandés. (Ei sillä, että pilkkuja viilaisin, mutta kyllähän sitä pitää puurot ja vellit pitää visusti erillään.)

Suomalais-espanjalainen illallisemme jatkui oikein mukavasti: ruoka oli maittavaa ja seura loistavaa. P saapui paikalle jälkiruokineen ja viineineen osuvasti, kun ruoka oli jo valmista. Itse olin valmistanut aterian suomalaisosion jo etukäteen. Tarjosin äidin reseptillä tehtyä savulohisalaattia, joka kävi kaupaksi oikein hyvin.

Savulohisalaatti by P.P. (4 hengelle)

2 dl riisiä
150-200 g lämminsavulohta
2 suolakurkkua
2-3 tomaattia
jäävuorisalaattia
2 kananmunaa
valkosipulista salaatinkastiketta
muutama tippa limenmehua
(omenaa)

Keitä riisi reilussa vedessä ja jäähdytä. (Tässä menee hyvinkin pari tuntia, joten tätä salaattia ei voi valmistaa viime hetkellä.) Keitä kananmunat ja anna niidenkin jäähtyä. Leikkaa tomaatti ja suolakurkku (sekä omena) pieniksi kuutioiksi. Revi jäävuorisalaatista muutama lehti palasiksi ja hienonna savulohi haarukalla. (Samalla on hyvä varmistaa, ettei salaattiin eksy ruotoja!) Sekoita tomaatti, suolakurkku, (omena), salaatti ja savulohi riisin kanssa varovasti nostellen. Kaada päälle loraus valkosipulista salaatinkastiketta ja sekoita. Purista vielä muutama tippa limeä koko komeuden päälle. Leikkaa kananmunat lohkoiksi ja koristele salaatti asettelemalla lohkot kauniisti vaikkapa ympyräksi.

Salaatti paranee entisestään, jos sen antaa rauhassa maustua jonkin aikaa ennen tarjoilua. Maistuu erityisen hyvältä tuoreen leivän kanssa. Juomaksi suosittelen vettä, olutta tai raikasta valkoviiniä.

Lisään vielä ainakin tuon ajiolin reseptin tänne, kunhan ehdin kokeilla sitä ensin itse omin pikku kätösin. Ehkäpä myös pistokokeilut jatkuvat. :)

5 kommenttia:

  1. Tätä aion kokeilla siskon kanssa ehkä jo ensi viikolla.:) Sulla on Anna kiva tyyli kirjoittaa!

    VastaaPoista
  2. nam, kuulostaa hyvältä espanjalaiset illalliset :D
    onko sulla muuten mitään hajua miten tuon majoneesin nimi vaihtelee, eli meneekö jotenkin alueittain vai miten.. itse en ollut kuullut tuota ajiolia aiemmin.. oppinut tuntemaan sen aliolina, ja myös aioli tullut kaiketi joskus vastaan :) (jääkaapissa olevassa purkissa lukee ali-oli :D )

    ja toinen asia: innolla lueskelen tätä, ja eniten innolla odotan jotain intialaisia reseptejä.. tykkään käydä intialaisissa mutta ikinä en ole edes yrittäny kokkailla sitä ite.. :/

    VastaaPoista
  3. no kun miekin oon kuullu enemmän tuota aliolia, mutta se J sanoi ajioliksi ja selitti, että heilläpäin siihen laitetaan keitettyä perunaa vähän ja sen takia nimikin on eri. ota tuosta nyt selvää... oiskohan se aioli sitten kreikkalaisille tai italialaisille?

    pitäis kyllä ehtiä intialaistakin kokkailemaan. nyt on vaan jostain kumman syystä nuo espanjalaiset maut enemmän kielen päällä. :) mutta siis intialaista tulee kyllä ennen pitkää. :D

    VastaaPoista
  4. Hihii, mäkin odottelen innolla sun alioli/aioli what ever reseptiä, et ollaaks yhtään samoilla linjoilla. Me tossa viimeisen ehkä puolentoista vuoden ahkeran testauksen perusteella päädyttiin kavereiden kanssa yhdenlaiseen reseptiin, katsellaanpa, kuinka samanlaisia ovat! (tosin se nyt vähän vaihtelee joka kerta...)

    VastaaPoista
  5. ai että perunaakin, en ole sellaisestakaan kuullut :) laitapa sit ihmeessä ajiolin reseptiä tulemaan (ja joskus sitten sitä intialaistakin ;)

    btw, hauska sattuma, pikkuserkkunikin aloitti just kasvisruokablogin :) jos kiinnostaa kansainvälinen vegaanikeittiö niin täältä voi vilkuilla hänen blogiaan :)
    http://www.designerrecipe.blogspot.com/

    VastaaPoista