lauantai 5. kesäkuuta 2010

Pikainen pisto kananmunalla

Kun inspiraatio tulee, sitä ei voi estää. Silloin on paras olla ruuanlaittovälineet puhtaana ja tarvikkeet kaapissa. Eilisiltana se sitten tuli ja tuloksena oli maukas pikaruoka yhdelle. Jos syöjiä on enemmän, kerro ainesten määrät vain syöjien määrällä.

Pikainen pisto kananmunalla

1 iso tomaatti
n. 8 cm pala kesäkurpitsaa
valkosipulin kynsi
(pieni sipuli)
(vähän punaista paprikaa)
1 kananmuna (suosittelen luomua!)
oreganoa
mustapippuria
suolaa
sokeria
oliiviöljyä

Leikkaa tomaatti ja kesäkurpitsa (sekä sipuli ja paprika) pieniksi paloiksi. Hienonna valkosipuli ja laita oliiviöljy pannulle lämpenemään. Paista aluksi kesäkurpitsaa (sekä sipulia ja paprikaa) pikkuhetki melko kovalla lämmöllä. Lisää sitten valkosipuli ja tomaatti. Käännä levy keskilämmölle ja paista kasviksia välillä sekoitellen. Kun tomaatinpalat ovat menneet mössöksi, lisää ripaus suolaa ja mustapippuria sekä reilusti oreganoa. Pikkuripaus sokeria pehmentää tomaatin happamuutta ja pyöristää makua mukavasti. Tee sörsselin keskelle pieni syvennys ja riko kananmuna siihen. Ripottele aivan pikkiriikkisen suolaa munan päälle ja jätä hautumaan kannen alle. Pienennä lämpötilaa vähitellen. Ruoka on valmis, kun olet tyytyväinen munan olomuotoon. Toisethan tykkäävät kovemmasta kuin toiset! Lisäkkeeksi suosittelen tuoretta vaaleaa leipää, jota voi dipata tomaatissa tai löysässä keltuaisessa.

Sipuli ja paprika ovat ohjeessa suluissa, koska jääkaapissa ei sattunut olemaan niitä, kun tein tätä. Makumielikuvitukseni sanoo kuitenkin, että ne voisivat olla hyvä lisä tähän reseptirunkoon. Vihannesvalikoimaa voi vielä laajentaa ainakin munakoisolla. Mitä enemmän vihanneksia, sen tukevampi ruoka!

En tietenkään voi ottaa kunniaa reseptin keksimisestä itselleni, onhan pisto espanjalaisen ruuan klassikko ja sitä tarjotaan melko usein kananmunan kera. Ensimmäisen kerran taisin lukea ruuasta Vivi-Ann Sjögrenin kirjasta Andalusian karkea suola (2000), ja Espanjassa sitä tuli tietenkin nautittua, kerran jopa oikeasti manchalaisen perheenäidin valmistamana. Tämä oli kuitenkin ensimmäinen kerta, kun kokeilin itse valmistaa pistoa, ja hyväähän siitä tuli! Autenttisuudesta en kyllä anna takeita, kun en katsonut mitään ohjetta tätä laittaessani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti