perjantai 16. heinäkuuta 2010

Tortilla española = tortilla de patatas

Yleisön pyynnöstä klassikkoresepti vaikkapa piknik-korin täytteeksi. Tortillaa tehdessäni ainesten määrä vaihtelee paistinpannun koon suhteen. Alla oleva resepti soveltuu halkaisijaltaan 15-20 cm:n kokoiselle pannulle. Mitä pienempi pannu, sitä paksumpi ja mehevämpi tortilla. Ohut tortilla palaa helposti ja jää kuivakaksi, joten perunan ja kananmunien kanssa ei kannata pihistellä!

Espanjalainen perunatortilla

6 kananmunaa
4-6 perunaa
1 pienehkö sipuli
rrrrreilusti oliiviöljyä
ripaus suolaa

Pilko sipuli ja leikkaa perunat alle 5 mm:n paksuiksi siivuiksi. Leikkaa siivut vielä puoliksi tai neljään osaan. Kaada oliiviöljyä kunnon kerros pannulle. Öljyn kanssa ei voi tässä vaiheessa liioitella, koska jos öljyä on liian vähän, osa perunoista palaa ja osa jää raaoiksi. Tortillaperunat pitää melkein uppopaistaa öljyssä. Kuumenna öljy keskilämpöiseksi niin, että sipuli alkaa vähän sihistä pannulla. Paista peruna- ja sipulikuutiot melko miedolla lämmöllä. Raa'at perunat kaipaavat kypsyäkseen ennemmin aikaa kuin kovia lämpötiloja. Kääntele perunoita pannulla välillä, jotta ne paistuvat tasaisesti. Perunat ovat valmiita, kun ne ovat kullankeltaisia päältä ja pehmoisia sisältä.

Perunoiden kypsymistä odotellessa riko kananmunat kulhoon ja riko niiden rakenne. Ripottele sekä munille että perunoille hieman suolaa. Kun perunat ovat valmiita, kaada ne pannulta johonkin astiaan jäähtymään hetkeksi. Jos haluat tortillastasi vähärasvaisemman, liian öljyn voi poistaa tässä vaiheessa kaatamalla perunat paksun talouspaperikerroksen päälle. Perunoiden hieman jäähdyttyä kaada ne samaan kulhoon kananmunien kanssa ja sekoittele. Lisää pannulle hieman öljyä, jos se tuntuu sitä tarvitsevan. Kaada kananmuna-peruna-sipuliseos pannulle ja paista miedolla lämmöllä. Parin minuutin paistumisen jälkeen kannattaa kokeilla, irtoaako tortilla pannun pohjasta ja reunoilta. Tämän jälkeen laitan yleensä kannen pannun päälle nopeuttamaan tortillan pinnan hyytymistä. Tässä vaiheessa on erityisen tärkeää pitää levy miedolla lämmöllä, jotta tortilla ei pala: Espanjassa tortilla de patatas ei ole koskaan ruskeaksi käristynyt!

Kun tortilla on suurinpiirtein hyytynyt päältäkin (ainakin niin, ettei kovin montaa perunanpalaa irtoile sen pinnalta), käännä se käyttäen apunasi isoa lautasta tai muuta levyä. Lautasen pitää olla niin iso, että se peittää paistinpannun kokonaan. Kumoa tortilla lautaselle ja liu'uta se takaisin paistinpannulle raaka puoli alaspäin. Paista vielä hetki, kunnes toinenkin puoli on hyytynyt ja tortilla on valmis! Nautitaan lämpimänä tai kylmänä, joten sopii myös eväsretkille tai matkoille mukaan. Kaveriksi tortillalle ehdotan vaaleaa leipää, ehkä nokare ajiolia ja jotain raikasta salaattia.

4 kommenttia:

  1. Jeee! No nyt olis taas toivoo onnistumisesta. Kiitos erittäin tarkasta kuvauksesta. Lisää vaan hyviä reseptejä, niin tällanen omnivorikin päätyy yhä useammin kasvivaihtoehtoon.

    VastaaPoista
  2. Anna, sulla on blogi! Löysin tänne vahingossa Reetan vaihtoblogin kautta. :D Saat opettaa mut kokkaamaan jotain hienoa, kun palailet Jyväskylään.

    -Kämppis

    VastaaPoista
  3. Ai mie en sulle muistanutkaan kertoa tästä! Hiljastahan tämän päivittämisen kanssa on ollut, mutta syksyllä uusin voimin. :)

    VastaaPoista