Kaikki alkoi siitä, kun ostin puolikkaan punakaalin.
Tai ei, oikeastaan kaikki alkoi siitä, kun luin Michael Pollanin kirjan Oikean ruoan puolesta ja päätin sen innoittamana ottaa haasteen vastaan: aion opetella käyttämään ruuanlaitossa yhtä uutta lajia kuukaudessa. Laji voi olla kasvis, hedelmä, juures, viljakasvi, palkokasvi tai vaikka kala; oikeastaan ihan mikä tahansa ruokavaliooni sopiva syötävä, jonka voi sanoa olevan oma lajinsa luonnossa. Pisteitä ei siis saa siitä, että opettelee laittamaan soijasuikaleita, kun on tähän asti käyttänyt lähinnä soijarouhetta. Lajin ei tarvitse olla jotain, mitä en ole koskaan aiemmin syönyt: riittää, etten juuri koskaan osta sitä itselleni kotiin laitettavaksi. Haasteprojektini motiiveista kerron myöhemmin (jos teitä kiinnostaa!), kunhan sisäinen keittiöfilosofini taas herää.
Syyskuun haasteena piti olla punakaali, tuo sesonkiin sopiva kaunotar, jota olen nauttinut lähinnä ruokaloiden raastepöydässä. Viime viikolla ostin puolikkaan punakaalin, laitoin sitä tofuwokkiin ja aloin etsiä keittoja, joissa olisi raaka-aineena loput hankkimastani punakaalista. Tulos: borssissahan sitä punakaalia tietenkin on. Kipin kapin siis kauppaan ostamaan muita aineksia. Ilman punajuurtahan borssikeittoa ei voi tehdä, mutta arvatkaapa vaan, onko tavallisessa marketissa punajuuria irtomyynnissä? Ei ole. Raahasin kotiin kilon säkin punajuuria ja käytettyäni niistä kolme tai neljä borssiin, aloin etsiä uusia reseptejä. En ole etikkasäilykkeiden suuri ystävä, joten säilöminen ei ollut vaihtoehto. Mutta onneksi on syksy ja lehdet pursuavat juuresreseptejä. Yhteishyvän ruokalehdestä sitten löysin seuraavan reseptin. Ohje on muunnettu kahdelle hengelle sopivaksi (tai siis minulle torstain ja lauantain ruuaksi ;)).
Punajuurivuohenjuustokastike pastalle
5 pienehköä punajuurta
2 valkosipulinkynttä
1 pieni sipuli
oliiviöljyä
1,5 dl kasvislientä
mustapippuria
75 g pehmeää vuohenjuustoa (siis sellaista levitemäistä)
Kuori ja raasta punajuuret. (Kääri ensin hihat, pue essu ja suojaa keittiön pinnat: tämä on sotkuista puuhaa!). Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuullota sipuli öljyssä ja lisää valkosipuli sekä punajuuriraaste. Sekoittele hetkinen ja lisää kasvisliemi ja mustapippuri. Anna kiehua hiljaa poristen n. 20 min. (Tässä vaiheessa ehtii hyvin keittää pastan ja kattaa pöydän.) Sekoita vuohenjuusto joukkoon iloiseen ja tarkista vielä lopuksi, onko kastike sopivan suolaista.
Minusta tämä vei kielen mennessään, vaikka olikin aika vinkeän väristä. Hieman jäähtyneenä maku vielä syveni, joten tätä ei tarvitse arastella jättää seuraavalle päivälle. Eihän sitä aina jaksa ja ehdi kokata! Nyt jäljellä on vielä vajaa puoli kiloa punajuuria, mutta onneksi löysin internetin ihmeellisestä maailmasta vege-lindströmin pihvien reseptin. Enpä olisi tullut tuotakaan ajatelleeksi.
kuulostaa hyvältä! ja jos et saa kaikkia punajuuria käytettyä lindströmin pihveihin, niin mulle tuli mieleen kouluruokaloista silloin tällöin saatavilla oleva punajuuri-aurajuustokiusaus joka on mun mielestä aika herkullista :)
VastaaPoistaNo nyt on enää kaksi pientä jäljellä - ne taitaa mennä ihan napostellen. Mutta ensi kertaa varten hyvä tietää!
VastaaPoista