maanantai 30. elokuuta 2010

Gallo pinto, ay caramba!

Kuten pico gallo, gallo pintokin on löytänyt tiensä reseptikirjaani costaricalaisen ystäväni kautta. Kyseessä on riisistä ja mustista pavuista tehty "risotto". Costa Ricassa gallo pintoa syödään tyypillisesti aamupalalla, usein paistetun kananmunan kanssa. Olen kyllä tottunut tuhteihin aamupaloihin ja itseasiassa pidänkin niistä, mutta sitä perheenäitiä täytyy kunnioittaa, joka aamuvarhaisella jaksaa alkaa tätä keittämään! 

Ruuan nimi tarkoittaa kirjavaa kukkoa ja johtuu kuulemma siitä, että ruuan mustavalkopilkullinen väritys muistuttaa tietyn kukkolajin höyhenpukua. Tämä minun versioni on alkuperäisestä hieman helpotettu versio (käytän GoGreenin valmiiksi keitettyjä mustia papuja), mutta siitä seuraa myös se, että gallo pintoni jää huomattavasti aitoa kalvakammaksi. (Alkuperäisessä riisi keitetään papujen keitinvedessä, joka on mustaa.) Hyvältä tämäkin maistuu ja täyttää varmasti!

Gallo pinto

1 sipuli
1 punainen paprika
1-2 valkosipulin kynttä
3 dl riisiä
1 tlk mustia papuja (380 g)
suolaa
mustapippuria
(tuoretta korianteria)

Hienonna sipuli ja paprika pieniksi kuutioiksi ja murskaa valkosipuli. Keitä reilu 6 dl vettä valmiiksi odottamaan. Laita öljyä pannulle kuumenemaan ja valuta pavut lävikössä. Paista sipulia ja paprikaa ensin hetki ja lisää sitten valkosipuli. Kaada riisi pannulle ja sekoittele sitä sipulin, paprikan ja valkosipulin kanssa. Riisiä paistetaan hetki niin, että jyvistä tulee läpikuultavia. Älä kuitenkaan unohda sekoittaa, koska muuten jyväset palavat pannuusi kiinni! Lisää kiehuvaa vettä niin, että riisi peittyy kunnolla (n. 6 dl). Sekoita, peitä kannella ja laske lieden lämpötilaa niin, että gallo pinto poreilee hiljaa. Sekoittele välillä. Kun vesi on imeytynyt riisiin ja riisi on kypsää, lisää mustat pavut ja sekoita kunnolla. Mausta suolalla, mustapippurilla (ja tuoreella korianterilla). Gallo pinton seurana nautin yleensä paistettua kananmunaa, pico de galloa tai ihan vain hyvää, tuoretta leipää.

1 kommentti:

  1. Tämä kuulostaisi erittäin hyvältä. Itsekin olen tykästynyt tukeviin aamiaisiin. Tästä saan syyttää tutustumistani Japanilaiseen keittiötaitoon.
    Palatakseni tähän risottoon, niin taidan testata tätä. Vaihdan kuitenkin tuon riisin kaurahelmiin, Suomalaisempi vaihtoehto :)

    VastaaPoista